3D Modeling
Intodeauna o informatie grafica in format 2D este mai greu de interpretat decat o informatie grafica 3D. Si asta este realitatea pentru noi toti.
Din acest motiv a aparut conceptul de plan 3D, si implicit de model 3D. Mai mult, in ultimii ani s-a definit un nou termen, Building Information Modeling sau BIM.
Planul 3D poate fi definit drep un plan in care toate elementele masurate au cota iar diferentele relative sunt reale.
Modelul 3D este definit pe baza unui plan 3D si poate fi:
- model 3D wireframe - suprafete vizibile prin linii,
- model 3D solid - reprezentarea reala a suprafetelor prin forme geometrice;
- model 3D fotografic –atunci cand fotografii reale sunt atasate modelului solid, combinatie ce reuseste sa genereze un model cat mai aproape de realitate.
Posibilitati de utilizare sunt multiple:
Proiectare – definirea unui nou model prin cerinte de forma, suprafata si detalii interioare.
Proiectarea pe un model 3D este mai rapida si elimina efortul de a gandi totul 3D pornind de la planuri 2D.
Interogarea setului de date si analiza produselor se face mult mai usor, prin acces direct la model.
Arhitectura si urbanism – simulari si vizualizari in situ a unui proiect viitor, analiza necesara pentru integrarea armonioasa a proiectului intr-un spatiu deja construit. Modelul 3D poate fi manipulat cu usurinta: vizualizat, analizat si modificat conform cerintelor, totul facand parte din planificare si gestiune iar nu din lucru pe santier si aparitia de costuri neprevazute.
Turism – modelare 3D a punctelor de interes, creeare de imagini statice sau dinamice, publicare pe site-ul propriu sau distributie prin internet. Turistii vor aprecia o macheta la dimensiuni reale deoarece prezentarile 3D sunt accesibile si usor de inteles, datorita fortei impactului vizual.
Proprietati imobiliare – prezentarea imobilelor sub forma de model 3D, interior si exterior, vine in ajutorul chiriasilor/viitorilor proprietari deoarece reprezentarile sunt modele reale iar modelul 3D permite o vizualizare mai buna a facilitatilor.
Securitate – obiectele in 3D furnizeaza o mai buna intelegere a vulnerabilitatilor si ajuta la minimalizarea factorilor de risc.
Geolocatie – publicitate directa prin pozitionare in Google Earth si Google Map.
BIM sau modelare 5D, permite atasarea si implementarea tuturor sistemelor de functionare a unei caldiri pe un model 3D definit anterior.
Printre avantaje putem enumera:
- Coordonarea proiectarii sistemelor primare si auxiliare de functionare;
- Evaluarea costurilor cat mai exact;
- Planificare etapelor de constructie mult mai precis;
- Controlul proiectului intr-o maniera mult mai riguroasa.
Putem afirma cu siguranta ca suntem printre putinii geodezi care utilizam conceptul BIM si facem 3D Modeling in Romania. Astfel, prin metode geodezice si topografice intocmim planul 3D iar cu ajutorul programelor specializate cream modelul 3D, model ce este copia fidela a realitatiisi va fi la cateva “click”-uri distanta de utilizatorii finali si viitorii clienti.